K2-Freestyle Sport Club

2007. 10. 02, Kedd

A sport klub tíz éve foglalkozik magas színtű síoktatással, főleg gyermekek oktatásával és utánpótlás korú versenyzőkkel.

 

A Freestyle S.C. megalakulása

A síiskola 1996-ban alakult egy maroknyi gyermekversenyző, 2-3 edző és 15 – 20 kis síiskolás szüleinek kezdeményezésére. Eleinte síiskolaként működött, a cél az volt, hogy minél több gyerekkel megszerethessük a sportágat.
A későbbiekben a „maroknyi versenyző” csapat kinőtte magát, és egyesületünk egyre inkább eltolódott a versenysport terén.

2001-es szezonra egyesületünk a legnagyobb versenyszakosztállyá nőtte ki magát a magyar alpesi sí sport keretein belül az ezredforduló után és emellett az eredményesség is nagy volt.
Tanítványainknak garantálni tudtuk/tudjuk, hogy a serdülő mezőnyben, a magyar élmezőnyben lesznek, és nagy eséllyel pályázhatnak serdülő válogatott tagságra.

A 2007-es szezon végére két nagyon fontos pontban látta az egyesület vezetősége, hogy a jobb eredmények érdekében nyisson új utakat:

  • A már síelni tudó gyerekek tudásának tovább fejlesztése, a síiskola magas iskolájának átadása. Egy 10 év körüli gyerek még nagyon nyitott a kihívásokra és általában ezeknek a korú gyerekeknek, még nagyon sok új elemet lehet tanítani a sízés terén. Itt nem versenyszerű sportolásról van szó, hanem sítáborok keretében, profi edzőkkel, oktatókkal elsajátítani a magasabb sízési elemeket.
  • A nagy óvódás és kisiskolás (6-8 év) már síelni tudó gyermekek részére sítáborok szervezése, akár az előbbi pontban leírtak miatt, akár, hogy az ügyesebb gyermekek belekóstoljanak a professzionális sízésbe vagy a versenyzésbe. 
  • Perspektíva felállítása abban, hogy az ifjúsági versenyzőknek utat mutassunk, hogy ha valaki profi versenyző szeretne lenni, akkor milyen lehetőségei vannak.

pic_3       pic_4

Versenyszakosztály:

A klub célja az, hogy a tagjai megtanuljanak magas szinten iskolázottan síelni és megismerkedjenek az alpesi sí versenyzés technikájával.
További célunk a magyar alpesi sí versenyzés népszerűsítése és a magyar sísport fejlesztése.
A leendő versenyzők először amatőr versenyeken indulnak (Tyrolia Kupa-, Bankár Kupa - Ausztria, Diákolimpia - Galyatető) később leigazolt versenyzőként magyar versenyeken (Országos Bajnokság-, Opel Kupa - Ausztria ), majd eljuthatnak 10-14 éves korukban meghívásos nemzetközi versenyekre is (Gyerek Világkupafutamok, Nemzetközi Diákolimpia - Olaszország, Franciaország, Szlovénia, Kanada).

Az ifjúsági versenyzők az első években FIS és CIT versenyeken indulnak, a cél ezzel a korosztállyal az Ifjúsági Világbajnokságra és az EYOF- ra való kijutás és eredményes szereplés, mivel tanítványaink alkotják az ifjúsági válogatott többségét.
Későbbi céljaink, hogy versenyzőink közül kerülhessenek ki a világbajnokságon, illetve olimpián résztvevő sportolók.

A gyerekek indulnak osztrák körzeti vagy helyi versenyeken is, mivel lehetőséget kapott a klub ezeknek a részvételén.
Ezt több okból is pozitívnak tartjuk, mert a gyerekek így komolyabb, erősebb mezőnnyel versenyeznek együtt, ez jó irányba húzza őket, illetve a versenyek gyakorisága miatt rutint szereznek.
Ezeken a versenyeken egyes gyerekek eredményei nagyon jónak minősülnek, 2-6. helyezést érnek el az osztrák gyerekek között.

A tanítványaink közül 5-6 gyerek a Magyar Serdülő Válogatott tagja, többen az ifjúsági keret magját alkotják. Jelenlegi tanítványaink magját - a mostani serdülő és ifjúsági versenyzők mellett - 6-9 éves gyerekek alkotják, akikkel reális célkitűzésünk, hogy két-három év múlva a magyar utánpótlás válogatott alapját képezzék.

A közeljövőben egy olyan magyar sí-verseny iskolát szeretnénk létrehozni ami biztosítja a gyerekek folyamatos kint tartózkodását a szezonban, illetve a tanulást és a nyelvtanulást.