Bónis Ferenc emlékére

Csak az hal meg, akit elfelednek. Akit emlegetnek, örökké élni fog
2009. 12. 06, Vasárnap

Pótolhatatlan veszteség érte az erdélyi és az egyetemes magyar sportmozgalmat.
Szeptember 8-án, Debrecenben, 67. életévében elhunyt Bónis Ferenc testnevelőtanár, a magyar nyelvterület egyik legelismertebb, a legtöbb szakismerettel és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező alpesisí edzője.

Bónis FerencKattintson a képre a nagyításhozBónis Ferenc a II. világháború éveiben, 1943. március 18-án született – ugyancsak – Debrecenben. Csíkszeredában gyermekeskedett, de származása miatt itt nem vették fel a középiskolába, a gimnáziumot Déván, majd Petrozsényben végezte el, itt ismerkedett meg igazából az alpesi sízéssel, leigazolt versenyző lett, az ifjúsági, majd a felnőtt egyetemi bajnokságon is dobogós helyezéseket ért el.

Sí-szakos testnevelő tanári diplomát Bukarestben szerzett 1969-ben, és már a következő tanévben a csíkszeredai Matematika-Fizika Líceumban kapott tanári katedrát, tagja volt annak a kivételesen jó szakmai tudással és szervezői képességekkel rendelkező tanári gárdának, akik elindították a csíkszeredai sportiskolát, a mai ISK elődjét.
Közel húsz évet volt edzője a csíkszeredai sportiskolának, ebben az időszakban lett Csíkszereda a romániai alpesi sízés fellegvára.

A ’70-es évek végén és a ’80-as évek elején a romániai gyermek- és ifjúsági válogatott vezetésével bízták meg.
1987-ben családjával együtt kitelepedett Magyarországra, elsősorban azért, hogy tehetséges síző gyerekei jobban érvényesülhessenek, kijuthassanak világversenyekre.
A magyar alpesi síválogatott edzője lett, ő vezette a magyar sízőket az 1992-ben Albertvilleben, és 1994-ben Lillehammerben megrendezett téli olimpián.

1995-ben hazatelepedett, és a román síszövetség rögtön felkérte, legyen a román síválogatott szövetségi edzője.
Az 1998-as naganói olimpián ő vezette a romániai alpesi síválogatottat. Hazatelepülését követően a Csíkszeredai Sportklub alpesisí-szakosztályának edzője lett.

Több kiemelkedett tanítvánnyal büszkélkedhetett, volt aki 2008-ban lesiklásban megnyerte az osztrák ifjúsági országos bajnokságot, illetve 2008 decemberében megszerezte első világkupa pontját.
Eközben 2004-től már újból foglalkozott magyar gyerekekkel a K2-Freestyle Sport Egyesület keretei között.

Bónis Ferenc csapatával

Nyugdíjazása után, többszöri felkérésre, 2006-tól elvállalta a magyar gyermek- és serdülő válogatott technikai igazgatói tisztségét. Tanítványai közül többen kijutottak az olimpiára, az évtizedek során nagyon sok bajnokot nevelt.

A pontosságot szerető, becsületes magyar emberként ismertük meg, tanítványai egytől egyig azt állítják, hogy kiváló edző volt, mert nem csak sízni tanította, hanem az életre nevelte őket, munkára, kitartásra, becsületre.

Bónis Ferenc mindig azt hangoztatta, hogy a sízők csapata tartson össze, az ő kezdeményezésére rendezték a különböző emlékversenyeket, és a tavaszonként zajló síző-találkozókat.

Tanítványai megdöbbenten állnak a szomorú hír hallatán, és a következő idézettel búcsúznak szeretett tanáruktól:

Csak az hal meg, akit elfelednek/ Akit emlegetnek, örökké élni fog!”