Síoktatás gyerekeknek...

...műanyag pályán a Normafánál
2009. 06. 24, Szerda

Műanyagpályás síoktatás gyerekeknek

A téli havas lejtők élményeit érdemes előkészíteni a műanyagpályás felkészüléssel. A rendszeres hétvégenkénti edzés biztonsággal felkészíti az apróságokat a későbbi havas síelésre, megkönnyíti mind a szülők, mind az oktatók dolgát a téli vakáció alatt. A gyerekek megismerik a síelés alapjait, elfogadják az oktatókat, a sípályán már ismerős barátként találkoznak velük. Technikailag a gyerekek általában megtanulnak kanyarodni, megállni, illetve fékezni, amik a síelés alapjait képezik. A sípályákon megismerkednek sok új dologgal, különböző síliftekkel, magával a hóval, a sípályák szabályaival (sok esetben játékosan), amit megkönnyít a műanyagpályás tanfolyam.

A sípályákon megismerkednek sok új dologgal, különböző síliftekkel, magával a hóval, a sípályák szabályaival (sok esetben játékosan), amit megkönnyít a műanyagpályás tanfolyam.

A műanyagpályán sok mindenre jut idő. Van idő kivárni a megfelelő pillanatot, amikor képessé válik a gyerek arra, hogy tanuljon, magába fogadja az új ismereteket. Kiderül, hogy ki az, aki már hamarabb fogékony a síelésre, és kivel kell még külön foglalkozni. A foglalkozás ideje egy óra, így végig oda tudnak figyelni az oktatóra. A változatos és játékos gyakorlatokkal nagyon gyorsan eltelik a foglalkozás. A műanyagon van arra lehetősége az oktatónak, hogy mindenkinek egy kicsit egyénre szabottan magyarázza el az alapokat, ami a fejlődés szempontjából nem elhanyagolható. Akadnak olyan gyerekek, akik a műanyagpályán eljutnak a stabil lécvezetésig, de vannak olyan képességű gyerekek is, akik már a műanyagpályás síoktatás után egy magasabb tudásszintre tudnak lépni és egy külföldi síelés alkalmával, már középhaladó, esetleg haladó szintű csoportba állhatnak be. A síoktatás eredményessége nagyban függ attól, hogy nem erőltetjük rá a síelést a gyerekekre, hagyunk nekik időt arra, hogy megismerkedjenek a sporttal és a saját ritmusukban tanuljanak. Ezt az optimális helyzetet itthon műanyagpályás síoktatás alkalmával, könnyen biztosítani tudjuk.

A változatos és játékos gyakorlatokkal nagyon gyorsan eltelik a foglalkozás. A műanyagon van arra lehetősége az oktatónak, hogy mindenkinek egy kicsit egyénre szabottan magyarázza el az alapokat, ami a fejlődés szempontjából nem elhanyagolható.

A műanyagpályás oktatás módja

A kezdő és a haladóbb gyerekeket külön választva két csoportot alkotunk, oktatásuk külön pályán történik. A csoportokkal egy oktató „team” foglalkozik, így a gyerekek mindig ismerős arcokkal találkoznak az oktatásokon, és ez által hamarább kialakul a gyerekek és az oktatók közti bizalom. Ha a gyerekek megkedvelik oktatójukat és megbíznak benne, akkor könnyebben megy a tanulás, bátrabbak, elfogadják az újdonságokat. A gyereknek egyszerre csak egyet, a legfontosabb dolgot tanítjuk, természetesen a gyerekek nyelvén. Az oktatásnál a szaknyelv a gyerekek nyelve, mind például: "repülő magas hegyek között repül", "törpe vagyok vagy óriás", "virágot szedünk", "almát szedünk", "vonatozunk", "alagútba megyünk" stb. A műanyagpályás síoktatás alkalmával elegendő időt jut arra, hogy a gyerekek megtanulják és feldolgozzák az új ismereteket. Hétről hétre láthatóan fejlődnek a gyerekek. Ez mind azt a célt szolgálja, hogy az első havas, „igazi” síelést könnyebbé tegyük, megfelelő hatékonysággal tudjunk dolgozni, elégedett szülőket és boldog gyerekeket láthassunk magunk körül.

Türelem, szeretet, idő és játékosság, ezek jellemzik műanyagpályás síoktatásunkat.