Lehet a síkölcsönző a jó megoldás?

Kinek, mit és honnan érdemes...
2023. 01. 19, Csütörtök

Vannak, akik rendszeresen kölcsönzőben válogatják össze a sí vagy snowboard felszerelést, mások nem szívesen csatolnak idegen lécet. Megpróbáltuk néhány kérdésen keresztül körbejárni a témát: pro és kontra érvek következnek a síkölcsönző mellett, vagy ellen.

Kinek érdemes kölcsönözni és kinek vásárolni?

A rövid válasz, hogy kölcsönözni a nagyon ritkán síelőknek és a teljesen kezdőknek érdemes. Egy saját léc, vagy lap legfőbb előnye az, hogy ha jól választottuk ki, akkor pontosan olyan, amilyenre szükségünk van, ráadásul megszokjuk a viselkedését, tudjuk, mire számítsunk, akár különböző körülmények között is. A teljesen kezdőknél még nyilván nem alakult ki egy saját stílus, a kezdő síző egy ideig keresi, mire van szüksége, és a tudása gyarapodásával változik is (akár egy szezonon belül), milyen felszerelésre van szüksége.

Aki nagyon ritkán síel (értsük ezalatt, hogy esetleg egy szezonban egyszer, vagy több szezont ki is hagy), annak nagyon fontos, hogy karban tartsa, illetve használatra alkalmas állapotban tartsa a felszerelését. A nem megfelelő körülmények között, nedves, vagy fűtetlen garázsban tartott léceket hiába nem használták, sok idő elteltével újra sportolásra alkalmas állapotba kell hozni. Ezen a ponton lehet jobban jár valaki a bérléssel, mintha előkotor a garázs mélyéről egy nem megfelelően karban tartott lécet, vagy léceket a családnak.

A karbantartást viszont csak az vállalja otthon, aki megfelelően ért is hozzá, különben akár balesetveszélynek is kiteszi magát a pályán (például ha nincsenek rendben a kötések), vagy messze nem élheti át ugyanazt az élményt, mint egy sportolásra alkalmas lécen (megfelelő vaxolással). Jobban jár tehát, ha kölcsönöz egy számára megfelelőt.

Mit érdemes kölcsönözni?

Kezdjük azzal, mi a legfontosabb: a cipő, legyen szó sízésről vagy snowboardról. Ahogy egy másik cikkükben írtuk, a sícipő kiválasztási és lábra idomulási folyamata sem egyszerű, időbe telik, míg átveszi a lábunk formáját. Ha tehát rendszeresen síelünk – mondjuk minden évben – akkor már annak ellenére a vásárlást javasoljuk, hogy nem olcsó egy jó sí vagy snowboard cipő. Arra is érdemes gondolni, hogy még ha tudjuk is, milyen cipő való a lábunkra, nem biztos, hogy adott kölcsönzőben lesz-e olyan.

A kölcsönzős felszerelésekről fontos tudni, hogy a gyártók eleve ilyen célra gyártják ezeket, és drágábbak is a normál használatra szánt felszereléseknél.

A sícipő esetében például a bélés nem „emlékező” anyag, ami idomul folyamatosan a lábunkhoz, hanem rugalmasabb, gyorsabb alakváltozásra képes, így tolerálva, hogy többféle lábra húzzák fel egymást követően. Óvakodni kell a túl olcsó kölcsönzőktől, ahol előfordulhat például, hogy lehasznált felszereléseket rendszeresítenek. Talán nem szükséges ecsetelni, milyen kényelmetlenségeket okozhat ez, vagy akár balesetveszélyt, ha a lécekre, kötésekre gondolunk.

A K2 Sí és Snowboard Központban vásárlóink biztosak lehetnek benne, hogy modern és jól karbantartott, minden használat után tökéletesen leszervizelt felszerelésekkel állunk rendelkezésükre (idén frissített választékkal).

Itthon kölcsönözzünk, vagy a pályán?

Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy itthon, több okból is. Bár való igaz, hogy különböző síparadicsomokban nagy mennyiséget és választékot találhatunk mindenféle felszerelésből, mégis van rá esély, hogy pont nincs valamiből az, amit szeretnénk (főleg ha online nem látunk rá a készletre).

A válogatásra is kevesebb az idő, a lejtő tövében már nem a kölcsönzőben szeretnénk tölteni a fél napot, ha megvettük már a drága bérletet.

Ár szempontjából is kedvezőbb az itthoni bérlés, mint a kinti, és nem utolsósorban itthon nyugodtabban válogathatunk. Ha kialakul egy törzshelyünk, lesz viszonyítási alap is, nem csak nekünk, de a minket ismerő eladóknak is.

Online kölcsönzés a K2 Shop-ban, sok frissen rendszeresített modellel: https://www.skiing.hu/rents/index.html